Skip to main content

Doorwerken of vertrekken

Martijn Havenman (29) studeerde af en vond meteen een baan als accountmanager bij een automatiseringsbedrijf. Na twee?nhalf jaar werd hij door een concurrent benaderd voor de functie van salesmanager. En Martijn stapte over, gelokt door een beter salaris, een bovenmodale lease-auto en een winstdelingsregeling. Mocht het niet bevallen, dan zou er geen man overboord zijn: vacatures waren er immers genoeg.
Dat is inmiddels wel anders, weet ook Martijn. Zijn werkgever ging failliet en nu werkt hij als project-leider in het bedrijf van zijn vader, dat schoonmaakmachines verkoopt. 'lk heb het best naar mijn zin. Toch knaagt er iets; ik wil door-groeien en dat gaat hier niet. Maar ik ben hier wel verzekerd van een vaste baan.?
Zoals Martijn zijn er meer: werknemers die eigenlijk wel iets anders willen, maar de zekerheid van een vaste aanstelling vooralsnog verkiezen boven een ongewis avontuur bij een nieuwe werkgever. Als er al iets te kiezen valt, want zoveel vacatures zijn er momenteel natuurlijk niet.

Sluimerende onrust
Wie de zekerheid heeft van een vaste aanstelling, zal er in de meeste gevallen voorlopig dus het beste van moeten maken. Dat is vooral vervelend voor wie echt geen plezier meer heeft in zijn werk. Maar de vraag is dan natuurlijk wel: ligt dat aan het werk? Een rondgang langs loopbaan-begeleiders en 'personal coaches' leert: wie geen plezier heeft in zijn werk. moet er eerst zien achter te komen waaraan dat ligt. En dat is niet makkelijk. zegt Peter van der Niet, personal coach bij Houthoff Training & Coaching. Het gaat immers om vragen als: weet je wat je wilt? Wat vind je niet leuk in je werk? En wat zijn je kwaliteiten, je drijfveren? Pas als die vragen beantwoord zijn, komt er duidelijkheid over de oorsprong van het ongenoegen of de sluimerende onrust, zegt ook Erik den Draak van L&E Loopbaanadvies. Is die bijvoorbeeld het gevolg van persoonlijke problemen. dan heeft het overstappen naar een andere baan natuurlijk niet zoveel zin.De krapte op de arbeidsmarkt heeft Janice Werkman (29). die onzeker was in haar werk als marketingmanager, behoed voor zo'n wellicht zinloze overstap.

In plaats daarvan zocht zij hulp en kwam terecht bij Van der Niet. De verantwoordelijkheden van haar functie bleken haar onzeker te maken. Maar de functie biedt nog genoeg ruimte voor ontwikkeling, weet ze nu. 'Peter heeft mij veel meer zelf- vertrouwen gegeven. Hij heeft me geleerd meer afstand te nemen van de situatie. Tegenwoordig richt ik mij veel meer op de inhoud. En het werkt, mensen zien dat ik meer zelfvertrouwen heb, dat geeft overwicht.?

Carri?reperspectieven
Het is natuurlijk ook goed mogelijk dat de problemen en onvrede wel degelijk te maken hebben met de werkzaamheden. Dan ligt het voor de hand eerst intern op zoek te gaan naar nieuwe uitdagingen, zegt Den Draak, die werknemers in zo'n positie adviseert eerst met hun leiding-gevende te praten, want ?dat kan nieuwe inzichten opleveren?.
Bij ICT -bedrijf Ordina kunnen werknemers voor loopbaangesprekken uiteraard bij hun manager terecht. ?Maar ook bij ons Career Centre', zegt Diederik Taselaar. directeur human resource management. Daar kunnen medewerkers praten met trainers. De meeste grote bedrijven bieden hun personeel vergelijkbare diensten aan. Zo heeft ABN Amro een loopbaanadviescentrum en een opleidingsafdeling ?Academy'. Volgens Erna Baars. directeur human resource Nederland van ABN Amro. wordt er veel ge?nvesteerd om werknemers gemotiveerd te houden. Maar ligt een deel van de verantwoordelijkheid ook bij de mensen zelf. Als beide partijen er alles aan gedaan hebben en de werknemer in kwestie het nog steeds niet naar zijn zin heeft, wat dan? Den Draak: 'Ik adviseer mensen altijd om geen overhaaste beslissing te nemen. Probeer eerst het beste er van te maken. maar lukt dat niet, ga dan zeker op zoek naar iets anders:
Van der Niet: ?Volgens economen duurt een recessie zeven jaar. Ik raad niemand aan zo lang ongelukkig te blijven.?