Skip to main content

HeartMath

HEARTMATH

Plezier en balans in werk en privé door het sturen van emoties via HeartMath

Iedereen die in aanraking komt met het HeartMath Stress Reductie Programma raakt gelijk gefascineerd. De combinatie bij HeartMath van eenvoud, doeltreffendheid en een wetenschappelijke aanpak spreekt bijzonder aan. Veel mensen ondervinden dagelijks last van stress. Stress vormt een fikse bedreiging voor onze gezondheid. Het is een grotere risicofactor voor hartziekten dan een sigaret.

Sensor bij HeartMath
Tijdens de eerste kennismaking met HeartMath word je met een sensor aan je wijsvinger aangesloten op de computer. Op het beeldscherm zie je de werking van je hart door middel van een grafiek. Het softwareprogramma van HeartMath meet het interval tussen de opeenvolgende hartslagen via je vinger. Op het beeld zie je naast de grafiek een balk. Wanneer deze balk rood kleurt betekent dat je hartslag een incoherent patroon laat zien. Dat komt doordat je lichaam voortdurend stresssignalen vanuit je hersenen ontvangt. Hartcoherentie betekent dat het hart een rustig ritme heeft.
Na de eerste meting via HeartMath vraagt de coach je om met je aandacht naar je hart te gaan. Je gaat als het ware door je hart ademen, een techniek die je, met enige aanwijzingen, betrekkelijk snel onder de knie krijgt. Al snel zie je dat de rode balk op de computer minder wordt en er een blauwe balk ontstaat. De volgende stap is dat je, terwijl je door je ‘hart’ blijft ademen, een situatie in gedachten neemt waar je met genegenheid aan terugdenkt. Dat kan een dierbaar persoon zijn, de natuur, een huisdier of een mooi muziekstuk. Je zult zien dat het beeld van blauw naar groen gaat. Hoe langer je deze vreugdevolle belevenis vasthoudt, hoe groener de balk wordt. Door HeartMath beleef je aan den lijve wat het is om coherent te zijn.

HeartMath herkent emoties in je lichaam
Iedereen zal herkennen dat je emoties in je lichaam ervaart. Uitdrukkingen zoals: de zenuwen gieren door mijn lichaam, mijn keel wordt dichtgeknepen door verdriet en mijn maag verkrampt zich van de zenuwen, spreken voor zich. Blijkbaar beïnvloeden emoties ons lichaam. HeartMath leert ons dat wij via ons lichaam onze emoties kunnen beïnvloeden met een aantal toepasbare technieken. Het hart staat daarbij centraal. Je kunt leren herkennen welke omstandigheden stress creëren zodat je je reactie op die situatie kunt aanpassen. HeartMath leert je dat je, wanneer bijvoorbeeld de computer ermee ophoudt, niet begint te tieren maar zo reageert dat je geen negatieve stresshormonen aanmaakt.
De verschillende stappen van de HeartMath methode zijn ontwikkeld en getest door het Institute of HeartMath in Californië, een centrum dat zich sinds 1991 wijdt aan de studie en de toepassingsmogelijkheden van hartcoherentie. Hoe meer ervaren je bent in het toepassen van deze techniek, hoe makkelijker het wordt om hartcoherentie te bereiken.
HeartMath toont aan dat emoties veel sneller en krachtiger zijn dan gedachten. Frustratie, angst, onrust en boosheid leiden tot spierspanning en vermoeidheid en verminderen ons denkvermogen. Door een korte herbeleving van een dierbaar moment wordt het hartritme in een paar seconden rustiger en gelijkmatiger waardoor de gezonde hormonen toenemen, de bloeddruk daalt en de concentratie stijgt.

HeartMath is direct toepasbaar
In bedrijven zoals Hewlett Packard, Shell, Unilever, Motorola en Boeing wordt aan managers en hun medewerkers het HeartMath Stress Reductie Programma aangeboden. Maar ook scholen en ziekenhuizen zetten dit HeartMath-programma meer en meer in. Het succes van de strategie van HeartMath ligt in het feit dat zij direct toepasbaar is op het moment dat stress ervaren wordt.

Houthoff biedt het HeartMath Stress Reductie Programma aan in de vorm van coaching voor leidinggevenden en medewerkers die in vier à zes coachingsgesprekken willen werken aan meer plezier en balans in hun werk en privé. Tijdens de coaching krijgt u een programma aangeboden, toegespitst op de eisen van deze tijd: het is eenvoudig te leren, kost weinig tijd, is effectief en gebruikt moderne technologie ter ondersteuning. We maken gebruik van het softwarepakket emWave PC. U krijgt van ons tijdens het programma de draagbare versie mee. Dit is een klein en makkelijk mee te nemen apparaat (ongeveer ter grootte van een mobiele telefoon) dat helpt om de negatieve effecten van stress tegen te gaan.

Kenmerken van HeartMath
Enkele kenmerken van de aanpak:

  • persoonlijke doelen zijn uitgangspunt voor de coaching;
  • integratie van de technieken in uw dagelijks leven;
  • bewustwording van stresspatronen;
  • leren ongewenste patronen te doorbreken;
  • trainen van hartcoherentie met behulp van de emWave PC of de draagbare emWave.

Benieuwd naar HeartMath?
Bent u ook benieuwd wat HeartMath voor u en/of voor uw organisatie kan betekenen?
Uiteraard kunt u direct aan de slag door een afspraak met de gecertificeerde HeartMath coach te maken via het secretariaat van Houthoff. Tijdens het persoonlijk kennismakingsgesprek bespreken we uw wensen en verwachtingen en krijgt u een aanbod op maat. De mogelijkheden variëren van het op weg helpen van de deelnemer om zelf met de emWave PC of de emWave aan de slag te gaan tot zes sessies waarin u systematisch de technieken oefent en gecoacht wordt om u de hartcoherentie eigen te maken. Naast face-to-face bijeenkomsten is telefonische coaching mogelijk.

Achtergrondinformatie is verkrijgbaar via de website van HeartMath BeNeLuxwww.heartmathbenelux.com, de officiële vertegenwoordiging van HeartMath in de BeNeLux om het gebruik van HeartMath-technieken in Nederland, België en Luxemburg te bevorderen en een platform te bieden voor alle gebruikers.

Het emWave Stress Reductie Systeem van HeartMath voor de PC en de draagbare versie zijn te koop bij Houthoff Training & Coaching. Bovendien is de draagbare emWave van HeartMath te huur bij Houthoff.

emWave® PC Stress Reductie Systeem (computerversie)

Prijs (excl. BTW): € 225,00
Prijs (incl. BTW): € 267,75

Nu met gratis oorsensor
Het emWave® PC Stress Reductie Systeem met gepatenteerde hartritmemonitor helpt u om stress en onrust te leren herkennen en om te zetten naar positieve energie. Uitgebreid onderzoek door HeartMath heeft aangetoond dat stress en emoties zichtbaar zijn in het ritme van het hart.

Met de emWave PC kunt u:

  • zien hoe uw hartritme varieert van moment tot moment;
  • zien hoe uw gedachtes, gevoelens en emoties uw hartritme beïnvloeden;
  • oefenen om meer effectief om te gaan met stress en uw vitaliteit op een hoger niveau te brengen door het sturen van uw emoties.

Reliever™ (draagbaar)

Prijs (excl. BTW): € 160,00
Prijs (incl. BTW): € 190,40

Huurprijs voor 2 maanden: € 40,00. let wel: alleen geldig in combinatie met een coachtraject bij Houthoff Training en Coaching.

Nu HeartMath met oorsensor en internationale stekkerset 
De emWave Persoonlijke Stress Reliever is een klein en makkelijk mee te nemen apparaat (ongeveer ter grootte van een mobiele telefoon) dat u helpt om de negatieve effecten van stress tegen te gaan. U voelt uzelf meer ontspannen en energiek en u zit beter in uw vel. De emWave geeft op elk moment feedback over de coherentie van de drager. Het apparaatje is te gebruiken met een oorsensor of door de duim erop te houden. De sensor pikt de hartslag op en verwerkt deze tot directe informatie over coherentie. De gebruiker kan zo op elk gewenst moment via een kleurendisplay aflezen of via geluidsinformatie horen hoe coherent hij is.