Artikelen

MeanderGroep wil agressie graag een stap voor zijn

Aandacht voor agressie in de zorg, MeanderGroep wil agressie graag een stap voor zijn
 

Pas op voor een BURN-OUT!

Natuurlijk is de werkdruk in Nederland is hoog, met alle vervelende gevolgen van dien. Werkdruk is echter heel iets anders dan haast. Haast leggen we onszelf en elkaar op en hangt nauw samen met al die verschillende rollen die wij vervullen.

JA MANAGER, NEE MANAGER

Stelt u eens voor: over tien dagen is het zover!

Mediaoverval

Stelt u zich eens voor: het is dinsdagmiddag en u loopt niets vermoedend de ontvangsthal in van uw organisatie om uw volgende afspraak op te halen als plotseling de rust abrupt verstoord wordt.
Uw bedrijf krijgt onverwacht bezoek van een cameraploeg en uw organisatie vormt een item voor een programma waarbij een bekende tv-presentator een breekijzer bij u tussen de deur probeert te zetten en in het kader van aanklachtjournalistiek uw serviceverlening aan de kaak stelt.

Hard wegrennen

Assertiviteit

Ik ben mij er nog steeds van bewust dat naast alle opleidingen die ik heb genoten en de ervaringen die ik heb opgedaan, het behalen van mijn rijbewijs en het volgen van een assertiviteitstraining mijn persoonlijke bewegingsruimte aanzienlijk vergroot hebben. Dat mijn rijbewijs mijn grenzen letterlijk verlegde zal u niet verbazen, wellicht het volgen van een assertiviteitstraining wel. Want staat assertiviteit niet voor grenzen stellen en het afkaderen van hetgeen een ander van mij verlangt?

Op naar een superteam

Trainingen om het teamspirit op te krikken worden vaak vergeleken met bedrijfsuitjes. Niet zo verwonderlijk als je ziet hoe creatief, muzikaal en sportief het aanbod anno 2002 is: percussie spelen bij Percament Percussie Events, ijssculpturen maken en een doe-het-zelf thema feest bij Dodo Productions, avontuurlijke grottentocht, vlotten bouwen en raften bij Juventa en toneelspelen bij Living Tale Trainingen Nederland. Dit is slechts een greep uit het totale aanbod dat minstens dertig pagina’s in deze Financials Only in beslag zou nemen.

Zelfmanagement

"Ineke, kan ik misschien even je pen lenen?" Ineke schudt haar hoofd van nee. "Kun je me dan misschien even helpen met het kopiëren van deze papieren", probeert Frank het nog een keer. "Eh, ja", is het antwoord van Ineke. Dan slaat ze haar hand voor de mond en haalt machteloos haar schouders op. "Ik kan gewoon niet weigeren als mensen me om hulp vragen."

In control!

Sinds vijf jaar werk ik als secretaresse op de personeelsadministratie van een groot verzekeringskantoor. De afgelopen maanden heeft hier een grootscheepse reorganisatie plaatsgevonden waarbij ook mijn parttime collega is wegbezuinigd. Naast mijn vaste werkzaamheden, zoals het bijhouden van de personeelsadministratie ben ik nu ook het aanspreekpunt voor adhoc klussen: het afhandelen van memo’s, telefoontjes, e-mails en het notuleren van meetings. Omdat ik wist dat ik het drukker zou krijgen, heb ik mijn vaste werkzaamheden vanaf het begin van dag tot dag gepland.

De ziel van coaching

In de loop der jaren kwam ik er achter dat de mens zoveel bewuste en onbewuste drijfveren heeft. Deze zijn van de oertijd tot heden en dus van - aangeboren tot - ontstaan door de situaties waarvan mensen "geleerd" hebben.

Scoren in de bestuurskamer

SCOREN IN DE BESTUURSKAMER IS GEEN SINECURE, zeker niet als de wensen van de topspelers (ceo, cfo en cio) hemelsbreed uit elkaar liggen. Vaak zitten managers zich echter zelf in de weg, waarbij ze hun scoringskansen al bij voorbaat reduceren of zelfs helemaal om zeep helpen. Met een aantal specifieke ingrepen kunnen managers hun effectiviteit tegenover hun collega-managers en hun personeel vergroten, aldus directeur Linda Houthoff van het training- en coachingbureau Houthoff.

Als je het verleden als excuus gebruikt, doe je jezelf tekort

Waarom is assertiviteit zo lastig? Linda Houthoff, directeur van Houthoff Training & Coaching heft daar een duidelijk antwoord op. “Mensen willen aardig gevonden worden. Uit angst voor afwijzing zijn ze dan onduidelijk, waardoor de ander ze niet begrijpt. Daardoor worden hun grenzen overschreden en gaan ze zich soms agressief gedragen.” De begrippen assertief en agressief worden vaak door elkaar gebruikt. Houthoff definieert agressief gedrag als respectloos over andermans grenzen walsen. Assertiviteit is echter altijd met behoud van respect voor de ander.

Nu even niet!

We kennen allemaal nog manager Sjors van de soepreclame die o zo begrijpend in alles meegaat en plotseling onbeheerst uitbarst en schreeuwt: ‘Nu even niet’. Hoewel deze reclame al weer anderhalf jaar van de buis is, herinneren we deze kreet nog als de dag van gisteren en is hij in ons Nederlands taalgebruik geslopen. Blijkbaar is zijn gedrag naast een stukje humor ook heel herkenbaar.

Houd de hand op de beurs

Ongetwijfeld heeft u veel geld uitgegeven aan uw presentatiemateriaal voor de deelname aan vakbeurzen. U heeft waarschijnlijk aardig geïnvesteerd in een presentatiewand, decoratiepanels, brochures of een powerpointpresentatie met de bijbehorende apparatuur. Uiteraard wilt u return on investment en daar zit nu net de crux van het probleem, want vaak levert een beurs niet het verwachte resultaat op. Ondanks al uw mooie promotiemateriaal lopen potentiële klanten uw stand voorbij of zijn ze alleen geïnteresseerd in de gratis gadgets. Herkent u dit?

Nieuw begin

Wat zou u aan uw Leven willen veranderen? Die vraag stelde Psychologie Magazine aan hun lezers op hun website. Uit de honderden antwoorden, selecteerden zij vijf lezers om te kijken of ze – binnen vier weken en onder begeleiding – écht zouden kunnen veranderen. En: het kan!

Een andere carriƩre

Veertigplus en uitgekeken op je werk; het is voor veel werknemers een doemscenario, voor anderen de keiharde realiteit. Toch is er hoop. Wie ambities toont of de blik verruimt, merkt dat juist veertigplussers excellente werknemers (kunnen) zijn.

Nee zeggen is moeilijker dan je denkt

Nederlandse werknemers gelden als assertief. Toch hebben velen moeite om ‘nee’ te zeggen. ‘Wie vaak ‘ja’ zegt, wordt het afvalputje van de afdeling.’

 

Onlangs nog gedacht: waarom heb ik me eigenlijk laten verleiden dat saaie project op te nemen? Waarom heb ik niet gewoon nee gezegd?

Groeiende vraag naar coaching drijft Houthoff het bos in

RIJSWIJK (Z.H.)
'Personal Coaching is in het bedrijfsleven misschien wel de belangrijkste trend van dit moment', zegt Linda Houthoff, directeur van Houthoff Training & Coaching, de instelling die al in de jaren negentig coaching introduceerde als een optie niet alleen voor directieleden maar ook voor de man of vrouw op de werkvloer. Vrijdag 15 december verhuist Houthoff Training & Coaching naar Conferentieoord Overvoorde op de grens van Den Haag en Rijswijk.

Dolende Dertigers: quarterlifecrisis rukt op

Je hebt een prima baan, een mooi huis, een leuke partner - en toch knaagt er iets. Vroeger heette dat een midlifecrisis. Nu slaat het toe bij dertigers.

Ze zijn rond de dertig. Ze hebben een uitstekende opleiding, een prima baan, een auto van de zaak, een eigen huis, vaak een vaste partner, soms ook kinderen. En dan ineens slaat het toe, een beklemmend gevoel of dit nu alles is. Waar het naartoe leidt. Of het allemaal wel zinvol is. Of het niet anders moet.

Stressreductie programma met HeartMath

‘Ik was gelijk gefascineerd’, aldus Peter van der Niet ‘toen ik in aanraking kwam met HeartMath. De combinatie van eenvoud, doeltreffendheid en de wetenschappelijke aanpak sprak mij bijzonder aan. In mijn werk als coach en trainer, kom ik heel veel in aanraking met mensen die dagelijks last ondervinden van stress. Ik zie wat negatieve stress met hen kan doen en hoe onbereikbaar ze vaak worden voor hun omgeving. Stress vormt een fikse bedreiging voor onze gezondheid een is een nog grotere risicofactor bij hartziekten dan een sigaret.